Medovka lekárska (Melissa officinalis)

Práve táto liečivá rastlinka je priam vhodná pri problémoch s nespavosťou. Okrem toho má aj ďalšie využitie – vo forme vlhkých obkladov pomáha pri zdurených lymfatických uzlinách a vredových ochoreniach.
Medovka lekárska kvitne od júna do augusta.Skúsení záhradkári odporúčajú jej vysievanie od polovice marca, ale treba byť opatrní, mladé bylinky sú citlivé na mráz.medovka lékařská.jpg
Medovku vieme vysadiť v záhrade, na balkónoch, v predzáhradkách. Na prípravu čajov a záparov zbierame iba lístky, vždy v období pokiaľ medovka nezakvitne. Zber lístkov je niekoľkokrát do roka.
Čaje a zápary pomáhajú pri psychickej vyčerpanosti, únave, bolestiach hlavy, zubov, anémii a pri poruchách srdcovej činnosti. Celkovo upokojuje myseľ a šálka čaju z medovky je príjemným relaxom po dni plnom napätia a zhonu.
Predáva sa vo forme sypaných zmesí, ale aj vo forme sirupov.

Čo ste o medovke nepočuli

Medovka pochádza zo Stredomoria, ale je rozšírená aj na Slovensku. Vo svojom latinskom názve má meno mellisa – latinské označenie včely, ktoré túto rastlinku milujú. Starodávne recepty odporúčajú nosiť v prírode medovku vždy pri sebe, včely Vás potom neuštipnú. Majú medovku vo veľkej úcte. Pri drvení lístkov medovky sa uvoľňujú špeciálne silice s citrónovou vôňou, aj preto sa využíva v kozmetike a v zahraničí má názov „citrónový balzam“.horký čaj.jpg
Medovka obsahuje veľké množstvo užitočných látok. Najviac zastúpené sú skupina vitamínov A, B, C, flavonoidy, fenolové kyseliny a kyselina rozmarínová.
Priam vzácnosťou je olej z medovky. Literatúra uvádza, že na prípravu pol litra oleja je potrebné použiť 3 tony lístkov medovky.
Medovka sa veľmi vhodne dopĺňa s liečivou bylinkou mätou, ich chute sa vzájomne dopĺňajú a zvyšujú liečivý účinok pri bolestiach tráviaceho traktu.
Využíva sa aj v kulinárstve – najmä ako ozdoba nápojov a dezertov.
Má vzácnu vlastnosť – upokojí a uvoľní myseľ, ale neotupí ju,aj preto je vhodná na podporu koncentrácie.