Do záhradky nikdy nechoďte v plavkách a používajte rukavice

Počas leta nás láka obliecť si plavky a pustiť sa do okopávania zeleniny, odstraňovania buriny a iných prác na záhradke. V prípade ženského pohlavia, to však vôbec nie je dobrý nápad. V hline sa nachádzajú doslova milióny baktérií a choroboplodných zárodkov. Prvým problémom je samotný kontakt s pokožkou. Ak sa vám však hlina dostane na intímne miesta, môžete si naozaj poriadne zavariť.

výsadbva

Ekzém a alergia je len začiatok

Pri prácach na záhradke nie je ničím neobvyklým, že si ruky otrieme o zadok podobne ako napríklad pri varení. Tento pohyb v podstate robíme podvedome. Ak však máte na sebe oblečené len plavky, všetka špina sa dostane priamo na vašu pokožku a navyše do nebezpečnej blízkosti vašich pohlavných orgánov. Takto si koledujete o poriadny zdravotný problém. Ekzém, alebo lokálna alergia, či vyrážky sú len začiatkom. Baktérie z pôdy vám môžu spôsobiť gynekologický zápal, mykózu, alebo iné vážnejšie ochorenia.

rukavice

Zakryte si pokožku a počkajte do podvečera

Ak sa teda chystáte pracovať na svojej záhradke, vždy si na seba oblečte aspoň krátke nohavice a myslite aj na vrchnú časť tela. Zakryte si jednoducho všetko, čo môže prísť nedopatrením do kontaktu s hlinou.
Veľmi dobrý riešením sú aj rukavice, pretože ak si ruky neumyjete hneď po tom, ako skončíte, efekt môže byť veľmi podobný. Ak si neviete predstaviť, že budete na slnku oblečená, nechajte si tieto činnosti na podvečer, alebo skoro ráno. Vtedy je aj najlepší čas na polievanie, pretože počas dňa by ste si rastlinky zničili. Okrem toho kombinácia pot a hlina, môže celý priebeh vzniku problémov ešte urýchliť a podporiť.

jarní kytka

Umyť ruky a šup do sprchy!

Nezabúdajte ani na dostatočnú hygienu po práci v záhrade. Najprv si určite dôkladne umyte ruky. Nie je na škodu, ak budete používať antibakteriálne mydlo, urobíte veľmi dobre. Nezabudnite však aj na zvyšok tela. Poriadna sprcha vás uchráni pred vznikom všetkých možných zdravotných ťažkostí.